Press "Enter" to skip to content

Šilumos siurblių montavimas: ką reikia žinoti prieš pradedant darbus

Šilumos siurbliai tampa vis populiaresniu sprendimu tiek naujai statomuose, tiek renovuojamuose namuose. Jie ne tik efektyviai šildo patalpas, bet ir gali sumažinti energijos sąnaudas bei prisidėti prie ekologiško gyvenimo būdo. Tačiau prieš pradedant šilumos siurblio montavimo darbus, būtina atsižvelgti į kelis svarbius aspektus, kurie padės išvengti klaidų ir užtikrins sklandų sistemos veikimą.

Šilumos siurbliai – kaina

Vienas iš svarbiausių žingsnių – tinkamo šilumos siurblio pasirinkimas. Šilumos siurbliai gali būti įvairių tipų: oras-vanduo, oras-oras, žemė-vanduo ar vanduo-vanduo. Kiekvienas tipas turi savo privalumus ir trūkumus, o pasirinkimas priklauso nuo jūsų būsto poreikių, vietovės klimato sąlygų bei biudžeto. Oras-vanduo ir oras-oras siurbliai yra dažniausiai pasirenkami dėl savo paprastumo ir efektyvumo. Žemė-vanduo siurbliai, nors ir brangesni, užtikrina aukštesnį šilumos išgavimą, todėl yra tinkami ten, kur reikia didesnio šilumos kiekio 

Namų izoliacijos lygis

Prieš montuojant šilumos siurblį, svarbu įvertinti jūsų namo izoliacijos lygį. Gerai izoliuoti namai užtikrina, kad šilumos neprarasite, o tai padidins siurblio efektyvumą ir sumažins energijos sąnaudas. Jei namas prastai izoliuotas, verta pagalvoti apie izoliacijos gerinimą prieš diegiant šilumos siurblį. Tai padės pasiekti geresnių rezultatų ir leis sutaupyti ilgalaikėje perspektyvoje.

Tinkama vieta montavimui

Šilumos siurblio vietos pasirinkimas yra labai svarbus veiksnys. Oras-vanduo ir oras-oras šilumos siurbliai reikalauja lauko bloko, kuris turi būti montuojamas gerai ventiliuojamoje vietoje, kad oras galėtų laisvai cirkuliuoti. Šis blokas neturėtų būti per arti gyvenamųjų patalpų langų, kad būtų išvengta triukšmo ir vibracijų. Žemė-vanduo siurbliai reikalauja gręžinių arba žemės kontūro, todėl būtina atidžiai planuoti jų įrengimą, atsižvelgiant į jūsų sklypo dydį ir geologines sąlygas.

Profesionalus montavimas

Nors šilumos siurblio pasirinkimas ir planavimas yra svarbūs žingsniai, vienas iš lemiamų veiksnių, užtikrinančių sistemos efektyvumą, yra profesionalus montavimas. Netinkamai įrengta sistema gali prarasti savo efektyvumą, sutrumpinti siurblio tarnavimo laiką ir padidinti elektros sąnaudas. Todėl labai svarbu kreiptis į kvalifikuotus specialistus, kurie turi patirties šilumos siurblių montavimo srityje. Profesionalūs montuotojai ne tik teisingai įrengs sistemą, bet ir suteiks vertingų patarimų dėl jos priežiūros bei eksploatacijos.

Eksploatacija ir priežiūra

Galiausiai, net ir gerai įrengtas šilumos siurblys reikalauja tinkamos priežiūros. Reguliarios patikros ir filtrų valymas užtikrina, kad sistema veiks optimaliai. Be to, verta atkreipti dėmesį į siurblio darbo režimus ir tinkamai juos nustatyti pagal sezono pokyčius, kad būtų išlaikytas aukštas efektyvumo lygis.