Press "Enter" to skip to content

Slidus šlaitas: Alkoholizmo stadijos

Alkoholizmas, dažnai vadinamas alkoholio vartojimo sutrikimu (AUD), paprastai neišsivysto per vieną naktį. Priešingai, tai progresuojanti būklė, kuri laikui bėgant pereina įvairias stadijas. Šių etapų atpažinimas gali būti labai svarbus siekiant laiku įsikišti ir neleisti sutrikimui pereiti į dar žalingesnį lygį. Šiame straipsnyje atskleidžiamos alkoholizmo stadijos ir pateikiamas planas, kaip suprasti šią sudėtingą būklę.

1. Priešalkoholinė stadija

Eksperimentinis vartojimas: Šis etapas dažnai prasideda nuo socialinio gėrimo. Asmenys gali vartoti alkoholį iš smalsumo, dėl bendraamžių spaudimo arba kaip tariamą streso valdymo priemonę.

Įprastinis gėrimas: Prasideda reguliarus, dažnai kasdienis alkoholio vartojimas, tačiau asmuo dar gali gerti nedidelius kiekius.

Tolerancijos vystymasis: Laikui bėgant gali prireikti suvartoti daugiau alkoholio, kad būtų pasiektas toks pat poveikis, o tai rodo didėjančią toleranciją.

2. Ankstyvoji alkoholizmo stadija

Padidėjęs vartojimas: Pradedama dažniau ir daugiau gerti. Asmuo gali rasti daugiau priežasčių gerti ir gali pradėti gerti vienas.

Atminties sutrikimais: Asmuo negali prisiminti įvykių, kurie įvyko apsvaigus nuo alkoholio.

Neigimas: Šiuo etapu asmuo dažnai neigia, kad turi problemų dėl alkoholio vartojimo, net jei šeima ar draugai išreiškia susirūpinimą.

3. Vidurinioji alkoholizmo stadija

Kontrolės praradimas: Asmuo mano, kad pradėjus gerti sunku kontroliuoti išgeriamą kiekį. Jis gali būti ketinęs išgerti tik vieną gėrimą, bet galiausiai išgeria daug daugiau.

Atsakomybės nepaisymas: Žmogus gali pradėti nepaisyti asmeninių ir profesinių pareigų, dėl to gali kilti problemų darbe ar namuose.

Abstinencijos simptomai: Jei žmogus negeria, atsiranda tokie simptomai kaip pykinimas, prakaitavimas, drebulys ar nerimas.

4. Vėlyvoji alkoholizmo stadija

Fizinės sveikatos pablogėjimas: Išryškėja lėtinės sveikatos problemos, pavyzdžiui, kepenų, širdies ligos ar virškinimo sutrikimai.

Emocinis nestabilumas: Išryškėja depresija, nerimas ir dirglumas.

Socialinė izoliacija: Asmuo gali atsiriboti nuo šeimos ir draugų, o jo gyvenimas gali suktis tik apie alkoholį.

Lėtinis apsinuodijimas: Šiuo metu asmuo gali ilgą laiką išlikti apsvaigęs.

5. Galutinės stadijos alkoholizmas

Sunki fizinė žala: Gyvybiškai svarbūs kūno organai, ypač kepenys, smarkiai pažeidžiami, todėl gali kilti pavojus gyvybei.

Psichologinė kančia: Padidėja sunkios depresijos, nerimo ir minčių apie savižudybę rizika.

Priklausomybė: Asmuo negali funkcionuoti be alkoholio. Net jei jis suvokia žalą, gali jaustis bejėgis nustoti gerti.

Padidėjusi mirties rizika: Nesvarbu, ar dėl tiesioginio poveikio sveikatai, ar dėl nelaimingų atsitikimų apsvaigus, mirtingumo lygis šioje stadijoje yra gerokai didesnis.

Supratimas apie alkoholizmo stadijas gali suteikti neįkainojamų įžvalgų, kaip atpažinti ankstyvuosius požymius ir nedelsiant įsikišti. Ankstyvas įsikišimas gali sustabdyti arba pakeisti alkoholizmo progresavimą, todėl žmonės gali susigrąžinti sveikatą ir gyvenimą. Jei jūs arba jūsų pažįstamas asmuo išgyvena šias stadijas, būtina kreiptis profesionalios pagalbos. Atminkite, kad pasveikti visada įmanoma, nesvarbu, kokia stadija. Ieškokite pagalbos: išblaivinimo paslauga.