Press "Enter" to skip to content

AR LIETUVOJE VIS DAR GYVA ROKO MUZIKA?

Apie roko muziką sklando įvairiausių nuomonių. Vienose, teigiama, jog rokas padeda išjudinti mases teigiamiems pokyčiams, kitose tvirtinama, jog roko ir metalo stiliaus muzika kelia nervinį susijaudinimą, kuris stumia į stresą, lengvą apsvaigimą. Pastaroji šios muzikos poveikio savybė, anot psichologų, netgi gali nuvesti iki visiškos priklausomybės nuo jos. Bet yra ir kita tiesa – kas su saiku, tas sveikatai nekenkia.

Kokios roko grupės padėjo Lietuvai pasiekti nepriklausomybę?

Lietuvos nepriklausomybės atstatymo išvakarėse užgimė šios roko grupės – „Antis“, „Katedra“, „Kardiofonas“ ir „Tigro metai“. Jos drąsiai ir be jokių užuolankų kalbėjo apie tai, kas siutino sovietų valdžią ir jos pakalikus. Tokios muzikos priedermė – neleisti prisnūsti, nepasiduoti sofos magijai, kuri vilioja patogiai išsidrėbti ant jos ir vėpsoti į televizorių.

Roko muzika yra skirta amžiniems maištininkams, kurie nori išlikti nepriklausomi nuo tradiciškai nusistovėjusių pažiūrų ir laisvai reikšti savas – „nesušukuotas“ mintis. Tad nesunku įsivaizduoti ir auditoriją, kuriai norisi klausytis tokios muzikos.

Kokios yra jauniausios Lietuvoje veikiančios roko grupės?

Praėjus trisdešimčiai metų po nepriklausomybės atgavimo Lietuvoje roko muzika vėl pradeda atsigauti. Ji turi savo ištikimų klausytojų būrį, reikiamą infrastruktūrą ir tikrai talentingas lietuviškas grupes. Kasmetiniai klubo „Tamsta“ organizuojamas konkursas „Garažas“ sudaro galimybes savo vietą muzikiniame eteryje išsikovoti naujoms roko grupėms.

Konkurso dėka žinomomis tapo tokios grupės – „ba“, „Solo Ansamblis“, „Pilnatys“, „Abudu“, „Jauti“, Abii“, „Flash Voyage“ ir kt. Puiku yra tai, kad šios grupės tvirtai laikosi, turi savo gerbėjų ratą Vilniuje ir Kaune, dalyvauja nedideliuose savo žanro festivaliuose. Radijas, nuomonės formuotojai, muzikos naujienas skelbianti žiniasklaida prisideda prie roko centrų atkūrimo Alytuje, Klaipėdoje ir Ukmergėje, kas  reiškia, jog roko scena nebėra priklausoma vien sostinei Vilniui.

Kuo rokas skiriasi nuo popso?

Jei popso sėkmė didele dalimi priklauso nuo įrašų pardavimo intensyvumo, tai rokas yra labiau susietas su performanso stiliaus pasirodymais. Tad roko atlikėjams reikia ne įrašų, o nuolatinių koncertų, kad juose galėtų tobulinti meninius ir techninius instrumentinio atlikimo įgūdžius. Jei jus domina naujausia informacija apie roko koncertus, ją rasite internete adresu: https://pickvibe.lt/lt/p/renginiai/roko-koncertai.